בעידן הדיגיטלי של היום, עם שפע הטכנולוגיה והאפליקציות החדשניות, פעולות הכתיבה שלנו נעשות לרוב בהקלדה, החל מכתיבת פתקים ועד למאמרים. נדמה שכתיבה עם עט ונייר כבר לא רלוונטית והיא פעולה מיותרת לחלוטין.
אני לעומת זאת תמיד סוחבת איתי מחברת שבה אני יכולה לכתוב רעיונות, הערות או דברים שאני צריכה לזכור. אני אוהבת להרגיש את המגע של הנייר, את הרעש העדין שמשמיע העט כשהוא חורט על הנייר. כשאני כותבת משימות, יש לי תחושה של הישגיות כשאני מסמנת “וי” ומוחקת את המשימה מהרשימה עם קו עליה – עוד משימה שבוצעה בהצלחה!
בכל זמן נתון יש לי מספר מחברות שאני כותבת בהן במקביל וכל אחת עוסקת במשהו אחר: פרויקטים ספציפיים, רעיונות או תקצירים של קורסים אונליין שאני לומדת.
למרות שנדמה שאני קצת “אולד סקול”, מסתבר שמחקרים רבים מראים שלכתיבה ביד יש יתרונות משמעותיים, שאין להקלדה.
מדענים רבים בדקו לאורך השנים ומצאו שלכתיבה יש קשר הדוק להתפתחות קוגניטיבית ולאימון המוח לשימוש אופטימלי במשאבים שלו.
הנה 9 יתרונות מדעיים שישכנעו אותך לחזור לכתיבה בעט ומחברת.
1. מעודדת את התפתחות המוח
פעולת הכתיבה מפעילה במוח תהליך מורכב שעובד בכמה מישורים. בזמן הכתיבה המוח מפעיל בו זמנית מספר תפקודים ומשלב ביניהם: תחושה, שליטה מוטורית (שימוש באצבעות) וחשיבה (על מה מתכוונים לכתוב). מחקרים שביצעו הדמיית מוח מראים שבשימוש משולב של תפקודים אלו מופעלים ומתפתחים במוח חלקים שלא מופעלים בהקלדה.
2. מחדדת את הזיכרון למידע חדש
בניגוד להקלדה, כתב היד שלנו הוא ייחודי לנו והמוח מקודד את האותיות והמילים ושמור אותן בזיכרון לטווח הקצר והארוך. תנועתיות הכתיבה מעוררת פעילות באזורים ספציפיים במוח שמפתחים זיכרון חזותי למילים ואותיות. מחקר משנת 2017 מעיד כי אזורים במוח שמקושרים ללמידה פעילים יותר כאשר כותבים מידע בכתב יד מאשר מקלידים. אזורים אלו מאפשרים אחסון מידע ושימוש בו לטווח הקצר ולטווח הארוך.
3. משפרת את תהליך הלמידה
אחת הדרכים היעילות ביותר לזכור ולהבין מידע נלמד, היא לכתוב הערות במחברת.
כתיבת הערות במחשב אמנם מהירה יותר, אולם כתיבה בעט מעודדת תהליך קוגניטיבי שמחזק את האוריינות ואת הבנת הנקרא.
מחקרים מראים שכתיבה מחזקת את היכולת לכתוב מאמרים ועבודות מקיפים וארוכים יותר, הבנת הנושא טובה יותר ובניית התחביר נכונה יותר.
כתיבה ידנית היא איטית יותר ולכן מאלצת לקחת רק את המידע החשוב מהנאמר, לחשוב עליו לעומק, להבין ולנסח אותו מחדש במילים אישיות. לעומת זאת, בכתיבת הערות במחשב הנטייה היא לתמלל את המידע מילה במילה ולא לבחור רק את מה שחשוב. מסיבה זו תהליך עיבוד המידע הנקלט רדוד יותר וזה עלול להוביל לחוסר הבנה של החומר הנלמד, יישום פחות טוב שלו ומענה חלש יותר בשאלות פתוחות.
4. עוזרת לנו להרגיש שמחה
כתיבה אישית עוזרת לנו לזהות ולהשלים עם הרגשות שלנו, היא מרגיעה את המוח והגוף ומקלה על דיכאון וחרדה. תהליך הפעולה של כתיבת מילים בעט שונה מתהליך הקלדה. תהליך פעולת הכתיבה עובר במסלולים במוח שקרובים לאזורים האחראים על רגשות ולכן מעוררים אותם. הכתיבה נותנת משמעות לחוויות שלנו, עוזרת לנו לווסת את הרגשות טוב יותר ולאתר את החוזקות שלנו שיעזרו לנו בהתמודדות. תהליך זה עוזר לנו לחוש פחות מתח ולתת יותר מקום לרגשות חיוביים ושמחה.
5. מחזקת את הבריאות
כתיבה אישית מחזקת את הבריאות הגופנית והנפשית אפילו עד כדי שיפור בתפקוד המערכת החיסונית.
במחקר שעשה ד”ר ג’ימס פניבייקר הוא מצא שבמקרים של אירועים טראומטיים כתיבה אישית עוזרת להתמודד עם אירועים אלו בצורה טובה יותר. כתיבה בעט במחברת עוזרת במקרים אלו יותר מאשר הקלדה. במחקר שנעשה נמצא שלאחר שבועיים של כתיבה חופשית המצב הנפשי והפיזי משתפר. הוא מצא שיפור במצבי דיכאון וחרדות, התגברות של הרגשות החיוביים ובאופן כללי מצב הרוח טוב יותר. התחלואה הפיזית גם יורדת, נצפו במחקר 50% פחות ביקורים במרפאה מאשר קבוצת הביקורת.
הכתיבה נותנת את האפשרות להביע במילים את הרגשות ולהתמודד עם האירוע הטראומטי. ליצור סיפור קוהרנטי לאירוע, לראות את מה שקרה בפרספקטיבה ולהבין אותו טוב יותר.
כשהאירוע ברור, יותר קל להמשיך הלאה.
6. מעלה את הריכוז
אין הסחות דעת, אין SMS שקופצים מהנייר, אין התראות על מיילים או הודעות. הכתיבה עצמה מרגיעה ומורידה לחץ ויש יותר תשומת לב וחשיבה על נושא הכתיבה ועל המילים הנכתבות.
גם קריאה מנייר היא איכותית יותר מאשר קריאה ממסך ומשפרת את רמת הריכוז. בזמן קריאה, חשובה מאוד החוויה החושית והיא עוזרת לריכוז. חוש המישוש – לחוש את הניר, הדיו, לקפל את הקצוות, חוש השמיעה – שומעים את רעש הדפים שמשמעים צליל ייחודי, חוש הריח – יש ספרים שיש להם ריחות מסוימים. כמובן שגם אפשר להדגיש חלקים או מילים חשובות.
7. שומרת על מוח חד
המוח הוא שריר שצריך לאמן כדי שישאר גמיש ורענן, בעיקר ככל שמתבגרים.
במאמר שהופיע ב psychology today נטען כי כתיבה מפעילה את שני חלקי המוח, במיוחד את אזורי החשיבה והזיכרון ועוזרת לשמור על המוח ועל הזכרון חדים.
דרך נוספת לשמור על חדות המוח היא לכתוב מדי פעם ביד שלא רגילים לכתוב איתה. כתיבה כזו עוזרת למוח לפתח קשרים עצביים חדשים ולהפעיל אזורים חדשים המוח משתמש במשאבים גדולים יותר
8. מעודדת את היצירתיות
כתיבה מפעילה במוח מספר אזורים בבת אחת יותר מאשר בזמן הקלדה, ולכן עוזרת לחיבור רעיונות שונים ולחשיבה יצירתית. הכתיבה איטית יותר מאשר הקלדה וכך יש לנו יותר זמן לעבד את המילים הכתובות ולחשוב עליהן יותר. התעכבות זו על המילים עוזרת לנו ליצור הקשרים חדשים בין מחשבות שונות, לפתח חשיבה ביקורתית ולהעלות פתרונות יצירתיים לבעיות מורכבות.
9. עוזרת להילחם בדיסלקסיה
דיסלקסיה היא לקות למידה שמקורה הוא נוירולוגי. היא גורמת לקושי בקריאה מכיוון שהמוח מקשר בצורה לא יעילה צלילים לצורת אותיות ולצירופי אותיות היוצרים מילים.
כתיבה ביד יכולה להקל על הדיסלקסיה על ידי שיפור הזיכרון ותפקודי המוח. הכתיבה מעודדת פעילות מוחית מוגברת ועוזרת לאזורים שונים במוח לפעול ולתקשר ביניהם בצורה יעילה יותר. היא משלבת יחד קואורדינצית עין-יד, מוטוריקה עדינה ותפקודי מוח אחרים הקשורים לזיכרון. שילוב תפקודים אלו עוזרים למי שיש דיסלקסיה לפענח טוב יותר את האותיות ולפתח חשיבה עמוקה וביקורתית יותר.
לכתיבה ידנית יש אינספור יתרונות ויש לה השפעה ניכרת על ההתפתחות הקוגנטיבית וההישגיות שלנו. זרימת הכתיבה ביד עוזרת להפעיל חלקים במוח הקשורים לחשיבה וכך ללמוד ולהבין את המחשבות שלנו. למרות שטכנולוגיה והקלדה עדיין יהיו חלק גדול מחיינו, אני במקרים רבים מעדיפה להחליף את ההקלדה בכתיבה ידנית מנצחת.