הקורונה הזכירה לנו שיש תקופות בהן החיים יכולים לקבל תפנית לא צפויה. אחד הכלים שיש לנו להתמודד עם תקופה כזו הוא לבצע הערכה מחודשת של חיינו ולבדוק את מידת שביעות הרצון שלנו מחיינו בזמן נתון. סקירה כזו של חיינו מאפשרת לנו לדעת אם התקדמנו בחיינו או שמא נשארנו באותו מקום שהיינו בעבר.
קבלת ההחלטה לבצע הערכה מחודשת של החיים היא צעד חשוב בדרך לשינוי חיובי משמעותי.
הרי לכל מקום שנלך הולכים איתנו גם המחשבות, הרגשות, ההשקפות, הדעות ההתנסויות והחוויות שלנו.
לכן, החלטה כזו עוזרת לנו לבחון האם הפעולות שלנו נעשות בצורה נכונה, לשקף לעצמנו את החוזקות שלנו ואיך נוכל להשתפר לעתיד. נוכל לבחור הרגלים חדשים וטובים לנו יותר, מטרות מדויקות, התמקדות בערכים שלנו, לחוש יותר אושר ועוד.
חשוב להגיד, שיקוף של החיים לא יוביל בהכרח למסקנה שצריך לבצע יותר דברים או להגדיל את הפרודוקטיביות, מאוד יתכן שהמסקנה שתתבקש היא שצריך דווקא להאט קצת את הקצב ולשנות כיוון למשהו רגוע יותר.
נוכל לבחון האם הרעיונות שיש לנו לשיפור חיינו בעקבות השינוים שחווינו הם ברי ביצוע ויקדמו אותנו לאותן מטרות שקבענו לעצמנו כדי לחיות את החיים שתמיד רצינו.
שאלות שחשוב לשאול
הצעד הראשון שעלינו לעשות הוא לשאול את עצמנו מספר שאלות שיעזרו לנו להבין את המצב שלנו בהווה.
- האם אנו נהנים להתעורר בבוקר למקום העבודה שלנו? או אולי התחושה שלנו היא כמו חיה הלכודה במלכודת.
- האם יש לנו חרטות על דברים שעשינו או שלא עשינו.
- האם האנשים בסביבה הקרובה לנו מהווים עבורנו סביבה תומכת או שמא דווקא גורמים לנו תסכול ומורידים לנו את האנרגיה.
- אם זה היה היום האחרון בחיינו, איך הוא היה נראה?
- כמה פעמים פרצנו את אזור הנוחות שלנו?
- מה למדנו מהכישלונות שלנו?
- האם אושר עבורנו הוא בחירה מודעת או משהו שהוא מזל?
- האם המחשבות והרגשות שלנו משרתים אותנו ומביאים לנו אושר?
- אם לא היו לנו מכשולים בכלל, מה הייתה הבחירה שלנו לדרך חיים?
- האם השגנו את הדברים שרצינו בחיים?
- האם המקום בו אנו כרגע הוא המקום בו רצינו להיות?
אלו שאלות שלא בהכרח יהיה קל לענות עליהן. לעיתים הן עלולות לעורר בנו רגשות שהיינו מעדיפים להדחיק. לכן אפשר להעזר בכלים שונים לענות עליהן, כמו החוברת “לחיות חיים של הגשמה” שמרכזת בתוכה שאלונים רבים לתהליך של התבוננות פנימית.
שיקוף של ההישגים
לאחר שענינו על השאלות נשקף לעצמנו את ההישגים שלנו עד היום כדי להכיר בהם.
נסתכל אחורה בזמן ונבדוק את כל הדברים שעשינו והשגנו. ניכנס לאלבום התמונות הדמיוני שלנו, נדפדף בו, וניזכר באירועים שונים שקרו, באנשים שפגשנו, פעולות שעשינו, ההצלחות שלנו. כל הדברים שהשגנו והביאו לנו אושר.
כתיבת מטרות
אחרי שבדקנו מה הצלחנו להשיג עד עכשיו, זה הזמן לשאול את עצמנו אם משהו השתנה במטרות שהצבנו לעצמנו. הרבה פעמים במהלך החיים המטרות שלנו משתנות. זה קורה גם כי הגשמנו חלק מהן, אבל בהחלט יתכן מצב שאנו התבגרנו והשתנינו וכעת דברים אחרים חשובים לנו. יכול להיות גם שיש מטרות שבעבר חשבנו שנרצה להגשים, והיום הגענו להבנה שהן בכלל לא מתאימות לנו.
לכן נכתוב את הדברים החשובים לנו כרגע אותם נרצה להשיג בעתיד, ונבחן אם מטרות אלו השתנו מהרשימה הקודמת שלנו.
אחרי שהכנו את הרשימה, נתעדף את המטרות בהתאם לחשיבות שלהן עבורנו.
עכשיו כשיש לנו מושג מה נרצה לשנות ומה הם הדברים שיביאו לנו אושר, אפשר לעבור לשלב הבא.
לוח חזון
יצירת לוח חזון עוזרת לנו לראות באופן מוחשי את מה שיש לנו בדמיון. כשהחלומות שלנו נמצאים לנו מול העיניים בצורה ברורה וחדה, יש לנו יותר מוטיבציה לפעול כדי להשיג אותם. לוח החזון מהווה עבורנו תזכורת ויזואלית תמידית על החלומות שלנו ומשאיר אותנו בפוקוס עליהם, לכן יש סיכוי גבוה יותר שהם ימומשו.
אפשר ליצור לוח חזון על ידי גזירה משבועונים שונים תמונות שמסמלות עבורנו את החלומות שלנו, ולהדביק אותם על בריסטול או דף. רצוי להוסיף משפטי השראה שיחזקו אצלנו את המוטיבציה ויעודדו אותנו לפעולה.
הכנת תוכנית פעולה
כשברור לנו לאן נרצה להגיע, זה הזמן להכין תכנית עבודה. הכנת תכנית להשגת המטרה יוצרת אצלנו יותר בהירות בנוגע לצעדים שצריך לעשות כדי לממש אותה. כך יש לנו את האפשרות לראות אם הצעדים שנחליט לבצע הם אכן ישימים ויעזרו לנו להתקדם לעבר המטרה. יתכן ותוך כדי הכנת התכנית נשים לב שיש פעולות מסוימות שלא מתאימות לדרך שבחרנו לכן נרצה לשנות אותם. מצד שני יתכן שנשים לב שיש דברים ששכחנו להוסיף.
חשוב מאוד לשים לב שאנו לא נופלים לתופעת הדחיינות ומבצעים את התכנית שלנו כפי שקבענו.
עכשיו כשיש לנו תכנית ברורה למטרות שלנו, זה הזמן להתחיל את השינוי.