בספר “הרפתקאות אליס בארץ הפלאות” מאת לואיס קרול, יש דיאלוג מעניין בין אליס לחתול הצ’שייר:
אליס שואלת את החתול: “התואיל להגיד לי, בבקשה, באיזו דרך עלי ללכת מכאן?”
“זה תלוי במידה רבה לאן את רוצה להגיע”, אמר החתול.
“לא איכפת לי כל-כך לאן”, אמרה אליס.
“אם כך, לא משנה באיזו דרך תלכי”, אמר החתול.
“בתנאי שאגיע לאנשהו“, הוסיפה אליס כהסבר.
“בטוח שתגיעי”, אמר החתול, “אם רק תתמידי בהליכה”.
אבל האם הדרך בה נלך אכן תוביל אותנו למקום אליו שאפנו להגיע?
למרות שכתיבת מטרות הפכה בשנים האחרונות להיות נפוצה יותר ויותר, עדיין לרבים אין מושג לאן ירצו להגיע. אם נשאל אנשים לגבי המטרות שלהם בחיים הם ידעו להגיד מה לא ירצו שיקרה, אך תשובה לגבי מה כן ירצו שיקרה לא יצליחו למצוא בקלות.
נכון שהחיים הם שגרה יומיומית עמוסה ולחוצה, אך תמיד חשוב לעצור רגע ולשאול את עצמנו: לאן?
לאן פני מועדות?
לאן אני רוצה להגיע?
הצלחה והישגים תמיד יגיעו עם מטרות ברורות, וכדי לבנות את המציאות שלנו חשוב שנדע מה נרצה לבנות. מטרות נותנות לנו מוטיבציה וכח להמשיך בדרך שלנו. הן עבורנו מצפן שמכוון אותנו בדרך לאותו עולם שנרצה לחיות בו. יהיו פעמים שנסטה מהמסלול, ואז המצפן יתריע בפנינו על כך ויעזור לנו לשפר ביצועים, להתגבר על מכשולים וקשיים, ולחזור חזרה לדרך אל המטרה.
המתמטיקאי ד”ר ריצ’ארד בנדלר והבלשן פרופ’ ג’ון גרינדר (מאבות ה- NLP) חקרו מה הופך אנשים למצליחים. אחת המסקנות שלהם היתה שאנשים מצליחים יודעים להציב לעצמם מטרות בדרך יעילה ומאוד ברורה.
הצבת מטרות יעילה כוללת שני חלקים: הגדרה ברורה וכתיבה נכונה.
להגדיר נכון את המטרות
הגדרה נכונה, ברורה ואיכותית של המטרות עוזרת לנו להבין בדיוק לאן נרצה להגיע ועוזרת לנו להגשים אותן. ישנם מספר מודלים להגדרת מטרות אבל המודל הנפוץ ביותר הוא מודל SMART שמורכב מהמילים:
Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-Bound.
Specific – מטרה היא תוצאה ספציפית ומדוייקת.
תיאור מדוייק וספציפי של המקום אליו נרצה להגיע יתן לנו תמונה ברורה מאוד של המטרה שלנו. כדי לקבל את התיאור הברור הזה נשאל את עצמנו לאן אני רוצה להגיע, איזה עולם אני רוצה לבנות לעצמי ומה אני רוצה להשיג בדיוק.
מטרה שמוגדרת “אני רוצה להתקדם בעבודה” היא לא ספציפית מספיק ולא מדוייקת כי יש אפשרויות קידום רבות בעבודה ויתכן שחלק מהן אני לא רוצה. לכן מטרה ספציפית תוגדר בצורה הזו: “אני רוצה להיות ראש צוות במקום העבודה שלי”.
Measurable – מה שלא מדיד לא מנוהל.
כדי להצליח צריך להתבסס על מדדים. אם לא תהייה לנו נקודת ייחוס למטרה לא נדע אם הצלחנו או נכשלנו בהשגתה. מדדים מדוייקים יעזרו לנו לדעת מה יש לתקן או לשפר בניהול הדרך, הפעולות והמשימות שלנו וכך נוכל להצליח הרבה יותר.
למשל, אם אני רוצה להגדיל הכנסות אני לא אכתוב כמטרה “הכנסות גבוהות יותר”. אני אשאל את עצמי מה גובה ההכנסה שאני רוצה להגיע אליה או בכמה אחוזים אני רוצה שההכנסה שלי תגדל. אני אכתוב: “אני רוצה להגדיל את ההכנסה שלי ב- 30%”.
אם אני נותנת שירות ללקוחות, מטרה שתכתב “יש לי הרבה לקוחות” היא לא מדידה (כמה זה הרבה?) ולכן לא נדע אם הצלחנו להגיע למטרה או לא. מטרה כזו צריכה להיות מוגדרת “יש לי 20 לקוחות בכל חודש”.
Achievable – רגליים על הקרקע.
מטרות גדולות זה מצויין, אך הן חייבות להיות ריאליות ובנות השגה לגבינו כדי שנאמין שאכן יש לנו את היכולת להגשים אותן. המציאות מפגישה אותנו לעיתים מול אירועים ואילוצים שאין לנו שליטה עליהם והם משפיעים על המטרות שלנו. לכן כשאנחנו מגדירים את המטרה שלנו יש צורך להתחשב בהם.
אמנם זה בסדר ורצוי למתוח את גבולות היכולות שלנו, כי זו הדרך להשתפר ולצמוח, אבל עדיין יש צורך להישאר בגבול ההגיון.
להרוויח מליון שקל בשנה זו מטרה מצויינת, אבל לקבוע לה זמן של שנה שכשאני בתחילת דרכי, זה לא תמיד ריאלי.
Relevant – זה החלום שלי או של מישהו אחר?
קורה לעיתים שהסביבה משפיעה על קבלת ההחלטות שלנו ולכן נקבע מטרה שלא באמת נרצה.
יתכן גם שאותה מטרה לא בהלימה לחזון שלנו ולחיים שנרצה לעצמנו. לכן מאוד חשוב לחשוב האם המטרה הספציפית היא באמת מה שאני רוצה. האם היא משתלבת בחזון שלי, מלהיבה אותי והשגה שלה תהייה שווה את המאמץ והזמן שאני אשקיע בה.
Time-Bound – לכל דבר הזמן שלו.
לכל מטרה צריך להיות תאריך יעד להשגה שלה. מטרה שמתוחמת בזמן גורמת לנו להתמקד בה ולתכנן את הדרך להשיג אותה בצורה נכונה. כשיש לנו תאריך יעד למשימה אנחנו נתעדף את המשימות היומיות שלנו כך שניתן עדיפות למשימות שקשורות להשגת המטרה על פני משימות יומיומיות.
לכתוב נכון מטרות
אחרי שהגדרנו נכון ובצורה ברורה את המטרות, נכתוב אותן על נייר בצורה נכונה ומתומצתת.
כתיבת מטרות על נייר יוצרת מחויבות שלנו כלפי המטרות וכך הסיכוי שלנו להשיג אותן עולה.
גם לניסוח המטרה יש חשיבות כדי שנוכל להגשים אותה.
איך ננסח נכון את המטרות שלנו?
1. זמן הווה – Fake it till you make it.
כל מטרה צריכה להיות מנוסחת בזמן הווה כאילו כבר הגשמתי אותה. ניסוח בזמן הווה גורם למח לראות את המצב אליו אנו שואפים כאילו הוא כבר קיים והצלחנו להשיג אותו, וזה מגביר בנו את המוטיבציה.
2. נוסח חיובי – האנרגיה שלנו זורמת למקום שעליו נשים את הפוקוס וכתיבה בלשון חיובית מאותתת למוח להפנות אנרגיה ולהתמקד בצדדים החיובים של המטרה ובהגשמה שלה. לכן חשוב לנסח את המטרות כך שנתרכז במה שכן נרצה להשיג ולא במה שלא נרצה. נכון יותר לכתוב: “אני אוכלת אוכל בריא” ולא “אני לא אוכלת ג’אנק פוד”.
מטרה לא תתגשם אם לא נפעל להגשים אותה.
כעת כשיש לנו את המטרה שלנו מדוייקת ומנוסחת בצורה הנכונה, הגיע הזמן לפרק אותה ליעדים ומשימות.
חשבו מה הן אבני הדרך שצריך לעבור כדי להשיג את המטרה ומהו הזמן הסביר כדי להגיע לכל שלב. לאחר מכן פרקו את היעדים למשימות קטנות שקל לבצע כי הצלחה במשימה קטנה מעוררת בנו מוטיבציה להמשיך בדרך.
הפלאנר Make My Day- productive
אחרי שהמטרה פורקה ליעדים ומשימות והדרך למטרה שהצבנו מאוד ברורה, זה הזמן להתחיל לעבוד עם הפלאנר Make My Day- productive. הכלי הזה בנוי על עקרונות ניהול זמן ופסיכולוגיה חיובית ויעזור בתיעדוף נכון בין כל המשימות שיש בדרך להצלחה.
בסופו של דבר חשוב לזכור: אמנם יש לנו חלומות להגשים אך יחד עם זאת הדרך להגיע לשם חשובה גם היא: לחוות, להתנסות ולהרגיש. להתלהב ממה שאנחנו רואים בדרך ולהנות.
עכשיו מה שנשאר לעשות הוא להתחיל.