איך שינון הצהרות חיוביות יכול לשנות את חיינו

זמן קריאה: 5 דקות

הצהרות חיוביות

מילים מעוררות בנו רגשות חיוביים או שליליים, והצהרות חיוביות הן הוכחה שלמילים יש השפעה חזקה על התודעה שלנו ולכן גם על חיינו. שיטה זו הוכחה כאפקטיבית לשינוי חיובי בחיים ולחיזוק עצמי בתקופות מורכבות.

הצהרות חיוביות (Affirmations) הן מילים חיוביות שנכתבות ונאמרות לעצמנו ומטרתן להחליף אמונות מגבילות ודפוס חשיבה שלילי ומעכב שקיימים בנו, באמונות מרחיבות ודפוס חשיבה חיובי ומקדם. הצהרות חיוביות אלו נועדו לבסס בתוכנו את דפוס החשיבה החדש באופן חזק ויציב. כך תשתנה תפיסת המציאות שלנו לחיובית יותר ותגדיל את מעגל החוויות החיוביות בחיינו.

הצהרות חיוביות ככלי לשינוי דפוסי חשיבה

המוח שלנו מלא מחשבות ומילים שמשפיעות על התודעה ועל הדרך שלנו להסתכל על העולם ולממש את הרצונות שלנו. בכל זמן מתנהל אצלנו במוח דיאלוג פנימי לגבי היכולות, האמונות והרגשות שלנו. זהו דיאלוג שיוצר המוח ומבוסס על דפוסי חשיבה ישנים שאספנו במהלך החיים וכבר טבועים בתת המודע שלנו, והם מופעלים באופן אוטומטי בזמן דיאלוג. כשדפוסי החשיבה שלנו הם שליליים, דיאלוג זה גורם לנו במקרים רבים לתת פרשנות שלילית לאירועים, ופרשנות זו משפיעה על התפיסה שלנו את המציאות ומעוותת אותה. מסיבה זו לדפוסי החשיבה שלנו יש השפעה קריטית על חיינו והם אלו שמושכים אלינו את שקורה לנו.

הדרך לשנות דפוסי חשיבה אלו ולהחליף אותם בדפוסי חיוביים יותר, היא להשתמש במילים חיוביות ומחזקות ששוטפות את המוח ועוזרות לנו לשנות את הראיה שלנו לחיים. דרך זו נותתנת לנו כי לבצע שינוי חיובי בחיינו שיוביל לחיים מאושרים יותר.

הצהרות חיוביות עובדות על עקרון פסיכולוגי שנקרא “אפקט אשליית האמת”. המוח מורכב מתאי עצב שמתקשרים זה לזה ובונים רשת מסועפת עצומה. למוח יש את היכולת לבנות תאים חדשים שמתווספים לרשת ולכן היא דינאמית. בנוסף, רשת זו משתנה בהתאם למחשבות ולאמונות שלנו, וכן בהתאם לדיאלוג שמתקיים אצלנו במוח. שימוש בהצהרות חיוביות באופן יומיומי עוזר לשנות את הרשת ואת החשיבה שלנו.
שינון הצהרות חיוביות הוא כמו אימון שריר שאנחנו רוצים לחזק. ככל שנחזור על ההצהרות שוב ושוב, ממש כמו מנטרה, המוח יבין שיש חשיבות למילים אלו ויתחיל לבנות תאים חדשים וליצור קשרים חדשים באזור שאליו מכוונת ההצהרה. אזור זה יתחזק והרעיונות שנחזור עליהם יחלחלו וישמעו לו בסופו של דבר כאמיתיים גם אם הם לא היו כך מלכתחילה. במקביל, ככל שנשתמש פחות במשפטים שליליים הנוגעים לאותו אזור, הקשרים הישנים שנוצרו מהם יתפרקו וייעלמו. 

בצורה זו אנחנו משנים את דפוס החשיבה השלילי שלא רצוי לנו, לדפוס חשיבה חדש רצוי וחיובי.

איך נזהה את ההצהרות החיוביות הנכונות לנו?

כדי לדעת אילו הצהרות חיוביות נחוצות לנו, יש צורך לבחון אצלנו פנימה את האזור הבעייתי אותו יש לנו שאיפה לשנות. לאחר שמצאנו את האזור הזה וברור לנו מה צריך לשנות, נאתר את האמונות המגבילות שלנו שקשורות לאזור זה, את אותו דפוס חשיבה שלילי שעוצר אותנו ומונע מאיתנו תחושת שביעות רצון מאזור זה. לאחר שזיהינו את דפוס החשיבה השלילי, נחפש אמונות מרחיבות ומעצימות שהן הפוכות לדפוס החשיבה השלילי ונאמץ אותן, כך שהן תיצורנה אצלנו דפוס חשיבה חיובי שיחזק את האזור אותו בחרנו לשנות.

דוגמה טובה יכולה להיות היחסים שלנו עם כסף.
רבים מאיתנו בתחושה של מרדף אחרי הכסף, שכדי להגיע לשכר ראוי שיספק לנו רמת חיים מסויימת אליה שאפנו, העבודה דורשת מאיתנו שעות עבודה רבות, זמן הפנאי שלנו מתכווץ, והגענו למצב בו העייפות והלחץ הנפשי גוברים.
במקרה זה  נבחן את האמונות שלנו ביחס לכסף ואת דפוס החשיבה שנובע מאמונות אלו. יתכן ונמצא למשל שטבועה בנו אמונה מגבילה ש”כסף לא גדל על העצים”, כי אולי זה מה ששמענו מההורים שלנו כשגדלנו, כלומר שדפוס החשיבה שנטמע בנו הוא שצריך לעבוד קשה כדי להרוויח שכר טוב וזה לא מגיע בקלות.

לאחר שזיהינו את האמונה המגבילה, נחפש לה אמונה הפוכה, כלומר אמונה מעצימה ומרחיבה, ונחליף בין שתי האמונות. למשל, האמונה “כסף נמצא בכל מקום” היא אמונה הפוכה לכך ש”כסף לא גדל על העצים”.

כעת, כשמצאנו את האמונה המעצימה וזיהינו את דפוס החשיבה החיובי אותו נרצה לחזק, נכתוב לנו הצהרות שיעזרו לנו ליצור ולבנות את האמונות המרחיבות שיובילו לדפוס חשיבה זה.

איך נכתוב אותן נכון?

הצהרה טובה ונכונה צריכה להיכתב בצורה מאוד מסויימת כדי שתהייה יעילה:

אישית – ההצהרות צריכות להיות מנוסחות באופן אישי, כמשהו שקורה לי ולא משהו כללי. לכן צריך להשתמש בהצהרה במילים “אני”, “לי” או במילים בהטיית גוף ראשון יחיד.
חיובית – ההצהרה צריכה להיות על מה אני כן רוצה שיקרה ולא מה אני לא רוצה שיקרה. לכן הצהרה תמיד תהיה מנוסחת בלשון חיובית ולעולם לא נשתמש במילה “לא” או במילים שליליות אחרות. כדי לחזק זאת ניתן להוסיף בהצהרות מילים המתארות רגשות חיוביים ואופטימיים כמו “באהבה”, “אושר”, “שמחה” ועוד.
עכשווית – הצהרה תמיד תהייה מנוסחת בזמן הווה, כאילו הדבר אליו אנו שואפים כבר קורה עכשיו. אם הצהרה עכשווית לא אפשרית כי היא מאוד רחוקה מהמציאות, ניתן לכתוב במקום זאת מצב שמתאר התקדמות ושיפור. כמו למשל: “מיום ליום אני משתפרת” או “אני מרגיש רגוע יותר ויותר”.
ממוקדת – הצהרות חיוביות נכתבות במשפטים פשוטים, קצרים ותמציתיים. משפטים שמעבירים את המסר בצורה מדוייקת ונוגעים בדיוק ברגש הנכון. 

בהמשך לדוגמה שלנו, ההצהרות חיוביות אפשרויות כדי לבנות דפוס חשיבה חיובי יכולות להיות: “כסף מגיע אלי בקלות ובאהבה”, “שפע זורם בחיי”, ” הכול מגיע אליי בקלות וללא מאמץ” ועוד.

שימוש נכון בהצהרות חיוביות

את ההצהרות החיוביות ניתן להגיד כל הזמן, ומאוד כדאי לחזור עליהן כמה שיותר במשך היום. בנוסף למהלך היום, רצוי לשנן אותן בלילה לפני ההירדמות או מיד בבוקר בזמן ההתעוררות. הסיבה לכך היא שברגעים אלו אנחנו במצב שהוא לא ערות מוחלטת, אלא במצב כמו מדיטציה קלה בו המוח עובד על גלים נמוכים ורגועים יותר. במצב זה המסרים בהצהרות עוברים בצורה מהירה וחלקה יותר לתת המודע.

כדי לזכור את ההצהרות, עד שתדעו לשנן אותן בעל פה, כדאי  לכתוב אותם על דף נייר אחד או על פתקים. את דף הנייר אפשר להניח על השידה ליד המיטה כדי שתזכרו להגיד אותן. את הפתקים אפשר לפזר במקומות שונים בבית או במשרד. אני כתבתי את ההצהרות שלי על פתקיות והצמדתי אותן למראה בחדר האמבטיה, לארון, למחשב ולמקומות נוספים, כך שבכל מקום שאני נמצאת יש משהו שמזכיר לי שיש בי את מה שצריך כדי להגשים את מה שאני רוצה.

מכיון שלתת המודע לוקח זמן עד שהוא מטמיע את ההצהרות ומתחיל את תהליך שינוי דפוס החשיבה, רצוי לחזור על ההצהרות לפחות במשך 21 ימים רצופים.

נסו, מקסימום תצליחו.

מאמרים אחרונים

יתרונות מדעיים לחיבוקים
פסיכולוגיה חיובית

5 סיבות למה חשוב לחבק יותר

לפעמים כשאנחנו בתחושה של מתח וחרדה, או כשהביטחון העצמי שלנו בירידה, חיבוק זה בדיוק מה שדרוש לנו באותו הרגע. כן, זה מבוסס מדעית: חיבוקים חשובים

קרא עוד »